İhracatlarınızı daha az gümrük kontrolü ve daha az bürokrasi ile yapmak istiyorsanız siz de OKSB alın!
Firmanızın gümrük otoriteleri nezdinde güvenilir olarak tescil edilmesini sağlar.
OKSB gümrük işlemlerinde sizlere bir çok kolaylık sağlar;
OKSB firmaları aynı zamanda belirli şartları sağlamaları halinde (Dış Ticaret Performansı), gümrük müşavirliği hizmet komisyonunu %25 daha az öderler.
Bir başka önemli kolaylık ise 42/A uygulamasından yararlanır.
Beyanın Kontrol Türüne İlişkin Kolaylaştırmalarından Yararlanma İzninin Kapsamı
MADDE 42/A – (1) Aşağıda belirtilen koşulları sağlayan statü belgesi sahiplerine ait gümrük beyannamesi kapsamı ithalat ve ihracat eşyası, bu koşulları sağlamayan statü belgesi sahiplerine göre daha az muayeneye tabi tutulabilir.
a) Dış ticaret sermaye şirketleri, sektörel dış ticaret şirketleri, grup ihracatçıları, grup ithalatçıları, Ar-Ge merkezi belgesine sahip kişiler ile bakım onarım faaliyeti yürüten ticari hava taşımacılığı şirketleri hariç imalatçı olmak,
b) Aşağıda belirtilen koşullardan en az birini sağlamak:
1) Yetkilendirilmiş gümrük müşaviriyle onaylanmış kişi statüsü başvurusunun ön incelemesi için sözleşme yapıldığı ayın ilk gününden geriye dönük iki yıl içerisinde, on ikişer aylık iki dönem ayrı ayrı olmak üzere, herhangi bir dönem içerisinde asgari beş milyon FOB/ABD doları tutarında fiili ihracat yapılmış olması,
2) Yetkilendirilmiş gümrük müşaviriyle onaylanmış kişi statüsü başvurusunun ön incelemesi için sözleşme yapıldığı ayın ilk gününden geriye dönük iki yıl içerisinde, on ikişer aylık iki dönem ayrı ayrı olmak üzere, herhangi bir dönem içerisinde gerçekleştirilen ithalat ve fiili ihracat toplamının asgari yirmi milyon ABD doları tutarında olması.
Bu bentte belirtilen tutarların hesaplanmasında Gümrük Yönetmeliğinin 24 üncü maddesinin iki, beş ve altıncı fıkraları da dikkate alınır.
(2) Statü belgesi sahiplerine ait “1000” rejim kodlu ihracat beyannameleri yapılacak risk analizi sonuçlarına göre mavi hatta işlem görebilir.
(3) Birinci fıkrada belirtilen koşulları sağlayan statü belgesi sahipleri adına tescil edilmiş olan ve “1000” dışında kalan rejim kodlu ihracat beyannameleri yapılacak risk analizi sonuçlarına göre mavi hatta işlem görebilir.
(4) Gümrük idarelerinin belirli riskleri ya da ilgili mevzuatta yer alan yükümlülükleri dikkate alarak birinci, ikinci ve üçüncü fıkraların aksi yönünde işlem yapmaları mümkündür.
(5) Gümrük Yönetmeliğinin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde sayılan kişiler hakkında aynı bentte sayılan kanunlar uyarınca başlatılan inceleme ve soruşturma sonucunda Cumhuriyet savcılığı tarafından dava açıldığının öğrenilmesi durumunda dava sürecinin sonunda beraat kararı ile kesin olarak lehlerine sonuçlanıncaya kadar statü belgesi sahibinin bu bölümde yer alan beyanın kontrol türüne ilişkin kolaylaştırmalardan yararlanmasına izin verilmez.
(6) Beşinci fıkranın uygulanmasına yönelik olarak takibat ile gerektiğinde statü belgesi sahibinin bu bölümde yer alan beyanın kontrol türüne ilişkin kolaylaştırmalardan yararlanmasına izin verilmemesi işlemleri statü belgesini düzenlemiş olan gümrük ve ticaret bölge müdürlüğü tarafından yerine getirilir.
Gümrük İşlemleri Kolaylaştırma Yönetmeliği’nde 25.06.2018 tarihinde yapılan değişiklikle birlikte; YYS kapsamında, düzenlenmesi ve Bakanlığa sunulması gereken Yıllık Faaliyet Raporu’nun formatı yayımlanmıştır.
Yıllık Faaliyet Raporu ile; Gerçekleştirilen gümrük işlemlerinin yıllık denetiminin yapılarak Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne sunulması gerekmektedir. Şöyle ki:
Sertifikanın düzenlendiği tarihten sonraki her 12 aylık dönem sonunda, sertifika kapsamında gerçekleştirilen gümrük işlemlerinin usulüne uygun olarak yapılıp yapılmadığı, bu dönemlerin sonuna tekabül eden tarihi izleyen 3 üncü ayın sonuna kadar incelenir ve bu inceleme neticesinde Gümrük İşlemleri Kolaylaştırma Yönetmeliği Ek-22/A veya Ek-22/B’ de yer alan Yıllık Faaliyet Raporları uygun şekilde düzenlenir.
Düzenlenen faaliyet raporu, öncelikle düzenlendiği tarihi izleyen 5 iş günü içerisinde firmanıza gönderilir. Firmanız, bunu 10 iş günü içerisinde inceler ve bu sürenin bitimini müteakip 5 iş günü içerisinde faaliyet raporu tarafımıza gönderilir. Firmanızın, rapora itirazı varsa bu raporun ilgili yerinde belirtilir, itirazın olmaması halinde raporda belirtilen tüm hususların firmanız tarafından kabul edildiği beyan edilir. Bu şekilde raporun teslim alınmasından sonra faaliyet raporu tarafımızdan 5 iş günü içerisinde sertifikayı düzenleyen Bölge Müdürlüğüne gönderilir.
Söz konusu faaliyet raporlarının düzenlenebilmesi teknik bilgi ve tecrübe gerektirmektedir. Bu minvalde consultürk global olarak, söz konusu denetimleri kamu deneyimi bulunan Eski Gümrük Başmüfettişi ve Eski Gümrük Müfettişleri tarafından gerçekleştirmekteyiz. Şirketimiz tarafından, onlarca firmaya YYS belgesinin alınmasında danışmanlık verilmiş olup; aynı zamanda bu firmaların, belgelerini koruması ve devamlılığını sağlayabilmesi için danışmanlık hizmeti vermeye de devam etmekteyiz.
Hiç kuşkusuz ki söz konusu koşulların devamlılığının sağlanması sağlıklı ve etkin işleyen bir iç kontrol ve denetim mekanizmasıyla mümkündür. Bugüne kadar Bakanlıkça belge başvurularının değerlendirilmesi üzerinde durulmuştur. Ancak bundan sonraki süreçte, YYS sahibi firmalar açısından belge koşullarının devam edip etmediğine yönelik kontrol ve denetim süreçleri üzerinde de yoğunlaşılacaktır.
Yetkilendirilmiş yükümlü sistemi güvenilir ve kolay ticaretin yeni adıdır. YYS belgesi sayesinde gümrük işlemleri, daha kolay ve hızlı yapılabilir. İthalatta mavi hat uygulamasından, sınırlardan VIP geçişe kadar pek çok kolaylaştırma ve denetim azlığı bundan böyle yetkilendirilmiş yükümlü statüsü sahiplerine ait olacaktır.
YYS, sadece ulusal bir belge olmayıp, aynı zamanda uluslararası geçerliliği olan bir statüdür. Ülkemizde YYS (AEO) alan firmalarımız, karşılıklı tanıma anlaşmaları sayesinde başka ülkelerde de çeşitli ayrıcalıklardan yararlanacak ve daha çok tercih edilir olacaklardır. Dolayısıyla bu belgenin,şirketlerimizin ekonomik hayatta ve global ölçekte rekabetçiliğine de büyük katkısı vardır.
Yetkilendirilmiş yükümlü sisteminin ülkemize gelişinde emeği bulunan kamu alanında çalışmış deneyimli ve bilgili uzmanlarımızla, biz consultürk global olarak, gümrük konuları ve buna ilişkin iç kontrol süreçlerinizi YYS’ye uygun hale getirerek, YYS belgesinin alınmasında ve bu statünün korunmasında size en iyi hizmeti,en uygun koşullarda vereceğiz.
♦Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 21 Mayıs 2014, 29006 Sayılı Resmi Gazete yayınlanan “Gümrük İşlemlerinin kolaylaştırılması yönetmeliği” kapsamında Yetkilendirilmiş Yükümlü (AEO Authorized Economic Operator) kapsamında, belge almaya hak kazanmış firmaların listesine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Dış Ticaret, bir ürünün tedarikinden, yurtdışı alıcılara teslimine kadar olağanüstü dinamik ve karmaşık yapısı ile uzmanlık gerektiren bir konudur. Dış ticaret faaliyeti yürüten firmaların operasyonel faaliyetlerini yürütürken bu dinamik yapıyı anlama ve takip etme noktasında desteğe ihtiyaç duyduğu bir gerçektir.
Alım satım sözleşmeleri, ödeme ve teslim şekillerinde yaşanan sorunlar, uluslararası nakliye ve lojistik hizmetleri ve buna ilişkin operasyonel süreçler, serbest bölgelerde şirket kurulumu ve işleyişi, vergi iadeleri, Eximbank kredileri ve diğer devlet yardımları ya da teşvikler her bir alan bilgi ve deneyim gerektirir.
Consultürk global , deneyimli, bilgi birikimi olan ve yabancı dil bilen uzmanlarıyla dış ticarete dair danışmanlık hizmetleri konsepti içerisinde, devletin üretim, ar-ge ve ihracata yönelik teşvik uygulamaları hakkında size destek oluyor. Ayrıca Türkiye’de yatırım yapacak, ortaklık kuracak veya distribitörlük verecek yabancı yatırımcılara bu işlemlerinde yardımcı oluyoruz. En hızlı bir şekilde şirket kurulumundan alınacak teşviklere kadar her türlü süreci, sizin adınıza en iyi şekilde yönetiyoruz.
Gümrük vergileri ve buna bağlı olarak alınan diğer vergiler (KDV ve ÖTV gibi) konusunda, vergilerin hesaplanması, vergilerin matrahı, vergiyi doğuran olay ve vergilendirme unsurları konusunda mükelleflerimize yardımcı oluyoruz. Gümrük işlemlerine bağlı olarak alınan vergiler oldukça kompleks bir yapı içerdiğinden, mevzuatı bilmek ya da vergileri tespit tek başına yeterli değildir.
Bu konuda bilgiyi deneyime çevirmiş uzmanlara ihtiyaç vardır. Hem gümrük idaresince hem de merkezi denetim elemanlarınca yapılan incelemelerde çok yüksek vergi ve para cezaları uygulanabilmektedir. Bu nedenle, uzman danışmanlarımızca vergi konusunda önleyici tedbirler alıyor, mevzuat ve hukuk çerçevesinde müşterilerimizin vergi yönünden maliyetlerini minimize ediyoruz.
Gümrük ve dış ticaret konularının sofistike ve dinamik yapısı, gümrük konularında mahkemeleri dahi zorlamakta, bu anlamda ihtisas mahkemeleri oluşmaktadır. Ancak gümrük uyuşmazlıklarında salt hukuk bilgisi ile savunma yapmak yeterli değildir. Gümrük tekniğine hâkim, uygulamayı bilen ve hukuk nosyonu olan kişilerce gümrük davaları takip edilmelidir. Bu itibarla, şirketimiz gümrük davalarında hukuk bürolarına yardımcı oluyor ve onlara gümrük ve uygulamaları konusunda destek oluyoruz. Gümrük idaresine itiraz dilekçesi verilmesinden, gümrük davalarında mütalaa verilmesine kadar pek çok alanda hizmet sunuyoruz.
Consultürk global olarak, sizlerin gümrük ve dış ticaret alanındaki hukuk savunmalarınızı, vereceği uzman görüşüyle güçlü hale getiriyor ve sizlerin mevzuat ve hukuk çerçevesinde haklarınızı en iyi şekilde koruyoruz. Unutmayın! bazen doğru hazırlanmış bir dilekçe dahi uzun yıllar sürebilecek bir davanın açılmasını veya bir hakkın kaybolmasını önleyebilir.
Uzlaşma gümrük alanına yeni girmiş bir konu olmasına karşın getirdiği yeniliklerle çok büyük bir önem teşkil etmektedir. Gümrük vergi alacakları ve buna ilişkin olarak düzenlenen Gümrük Kanununda ve ilgili diğer kanunlarda öngörülen para cezaları oldukça yüksek rakamlara ulaşabilmekte ve uzlaşma müessesesi cezaların makul oranlara çekilmesinin önünü açmaktadır. Aksi takdirde verilen cezalara itiraz yoluna gidilecek ve yıllarca sürebilecek mahkeme yoluna başvurulacaktır. Bu çerçevede uzlaşma, şirketinizin zaman ve para israfını önlemek noktasında iyi bir araç veya yoldur.
Uzlaşma işlemi; vergi tekniği, vergilendirme unsurları (tarife, menşe, kıymet ve ticaret politikası önlemleri gibi) para cezaları, gümrük nosyonu, gümrük hukuku ve gümrük idarelerindeki işleyiş konularında nitelikli bilgi gerektirir. Consultürk global olarak, uzlaşma toplantılarında deneyimli gümrük, hukuk ve uzlaşma uzmanlarımızı görevlendirmekteyiz. Hem Bölge Müdürlükleri nezdinde hem de Bakanlık düzeyinde yapılan uzlaşma toplantılarında sizi kamu otoritesi nezdine en iyi şekilde temsil ediyor ve çıkarlarınızı koruyoruz.
Türkiye de devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olan TURQUALITY®, güçlü global Türk markaları geliştirerek ülkemizin ihracatını artırmak ve “Türk Malı” imajını güçlendirmek için firmalara büyük destekler ve kolaylıklar sunmaktadır. Global markaya sahip olmak isteyen firmalar ön koşulları sağlamaları neticesinde Marka Destek veya TURQUALITY® kapsamında destekler almaya başlamaktadır. Markalaşma potansiyeline sahip ürün gruplarına sahip firmaların üretimden pazarlamaya, satışa ve satış sonrası hizmete kadar bütün süreçleri kapsamaktadır. Yurtdışında etkin çalışma yapabilmeniz için devlet desteklerinden yararlanmanız ve sistemi kurmanıza yönelik çalışmalarınızda yön gösteren ve yardımcınız olarak sizinleyiz. Firmanızın ön analizinden başlayarak izlenecek yol haritası, destekler için gerekli tüm evrak ve başvuru sürelerinde yanınızdayız.
Balmumcu Mahallesi, Barbaros Bulvarı, Barbaros Apt.
Kat.6 No: 74 Daire:18
Beşiktaş | İstanbul
0 (212) 803 00 53
0 (553) 803 97 53
info@consulturkglobal.com
Balmumcu Mahallesi, Barbaros Bulvarı, Barbaros Apt.
Kat.6 No: 74 Daire:18
Beşiktaş | İstanbul
0 (212) 803 00 53
0 (553) 803 97 53
info@consulturkglobal.com