Consultürk Global Logo-d
ADRES

Eğitim Mh., Poyraz Sokak, No:12
Consultürk Plaza
Kadıköy/İstanbul


YATIRIM TEŞVİK BİRİMİ

+90 530 669 56 54


MERKEZ OFİS

+90 216 550 29 40
+90 (553) 803 97 53


E-POSTA

ik@consulturkglobal.com


Kapasite Raporu Nedir? Nasıl Alınır?

Kapasite Raporu Nedir? Nasıl Alınır?
Kapasite Raporu Nedir? Nasıl Alınır?

Kapasite Raporu Nedir? Nasıl Alınır?


Üretim sektöründe yer alan firmaların; makine, teçhizat ve ekipmanları ile yıl içerisinde ne kadar üretim yapabileceğinin, makine kodları, miktarları, makine ve teçhizatların cinsi ve teknik özellikleri, ilgili makine ve teçhizatların yerli veya ithal oluşu, yıllık üretim kapasitesi doğrultusunda, işçilik saat hesaplaması da yapılarak firma üretim ve tüketimine ilişkin detaylı bilginin ve uzmanlık gerektiren hesaplamaların yer aldığı Kapasite Raporları TOBB tarafından ilgili tarih ve sayı verilerek onaylanır.

Şirket Ana Sözleşmemizin üretim, yazılım veya imalat faaliyet uyumluluğunun tespit edilmesi, Şirket personel sayısına göre değişen belge başvuru mercii ve gerekli tüm belge ve şirket bilgilerinin kontrolü sağlandıktan sonra ilgili Bakanlıkça atanan iki eksper gözetiminde makine ve teçhizat kontrolü sonrası, gerekli kriter uygunluklarının onaylanmasına istinaden 3 ila 10 gün içerisinde Kapasite Raporu alımı gerçekleştirilebilmektedir. Kapasite Raporlarının 2 yıl geçerlilik süresi vardır. Süre bitim tarihinden önce mevcut makine ve ekipmanın değerlendirilerek belgenin geçerlilik süresinin uzatılması gerekmektedir.

Consultürk Denetim ve Danışmanlık olarak; Kapasite Raporu işlem adımlarını en hızlı ve doğru şekilde, yürütüyoruz. İştigal konunuzun, personel sayınızın ve tarafınızdan talep edilecek rapor hazırlık aşaması için gerekli bilgilerin danışmanlık firmamızla paylaşılmasının ardından İlgili Müdürlüklerden başvurumuzu yapıyoruz. Sorunsuz şekilde tüm süreci tamamlayarak üretim ve imalat faaliyetinizin devamlılığında en yakın destekçiniz oluyoruz.

Kapasite Raporu Nereden/Nasıl Sorgulanır?

Bağlı bulunduğunuz Odadan sorgulanabilmektedir. Kıymetli evrak olduğundan ve mahrem üretim bilgileri içerdiğinden; herhangi bir makam veya kurumdan temin edilemez. Bu raporların paylaşılması; rapor sahibi firmanın iznine tabidir.

Kapasite Raporu Cezası Nasıl Hesaplanır?

Kapasite raporu almamış olmaktan dolayı cezai işlem bulunmamaktadır ancak kapasite raporunu almamak, ithalat, ihracat, yurt içi ihraç kayıtlı satışlarda; bu işlemlere dair mevzuatlardan kaynaklı maddi sonuçlar doğurabilmektedir. Örneğin; sanayi sicil belgesi için kapasite raporu zorunludur; sanayi sicile kaydolmamak ve sicil belgesini almamanın cezai sorumluluğu vardır.

Kapasite Raporu Zorunlu mudur?

TOBB kanunu bu işle ilgili yetkili Odalara vermiş olup, bu kanun ve Sanayi Sicil Kanunu açısından sanayicinin kanuni mükellefiyetidir.

 

Consulturk Global WhatsApp