Consultürk Global Logo-d
ADRES

Eğitim Mh., Poyraz Sokak, No:12
Consultürk Plaza
Kadıköy/İstanbul


YATIRIM TEŞVİK BİRİMİ

+90 530 669 56 54


MERKEZ OFİS

+90 216 550 29 40
+90 (553) 803 97 53


E-POSTA

ik@consulturkglobal.com


Sanayi Sicil Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Sanayi Sicil Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Sanayi Sicil Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Sanayi Sicil Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?


Sanayi işletmelerinin, üretim ve imalat yapan firmaların, elektrik veya diğer enerji üreten santrallerin, bileşim ve yazılım firmalarının, Sanayi Sicil Kanununda belirtilen şartlara haiz kuruluşların, ilgili faaliyetin başlamasıyla birlikte Sanayi Sicil Belgesi almaları zorunludur.

Sanayi Sicil Kanununca ilgili işletmeler her yıl bir önceki yıla ait faaliyet bilgilerini, Yıllık İşletme Cetveli adı altında Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden sonraki yılın Nisan ayı sonuna kadar bildirmek zorundadırlar. Bu zorunluluğun yerine getirilmemesi her yıl artan tutarlar üzerinden uygulanan para cezaları ile sonuçlanır. İlgili cezanın ödenmesi Sanayi Sicil Bilgi Sistemine girilmesi gereken verilerin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.

Sanayi Sicil Belgesi Örneği

İşletmeler, açılış tescil tarihlerini takip eden 2. Ayın sonuna kadar Sanayi Sicil’e kayıt olmak zorundadırlar. Aksi yine taraflarına tebliğ olacak para cezası ile sonuçlanmaktadır.

Sanayi Sicil Belgelerinde de geçerlilik süresi Kapasite Raporlarında olduğu gibi 2 yıldır. Süre bitiminden önce belgenin revize edilmesi gerekmektedir. Bu iki belgenin birbirinden ayrı ve bağımsız düşünülmesi söz konusu olmayacağı gibi, devamı demek de doğru olmayacaktır. Sebebi ise içerik, başvuru merci ve kapsam olarak ciddi farklar barındırmasıdır.

Sanayi Sicil Belgesi alımı öncesinde Kapasite Raporunun alınması gerekmektedir. 

Sanayi Sicil Belgesi Nasıl Alınır?

 

Sanayi Sicil Belgesi Yenileme/Vize İşlemleri Nasıl Yapılır?

Sanayi sicil belgeleri iki yılda bir vize edilmektedir. Kapasite raporları da iki yılda bir yenilendiğinden; güncel kapasite raporu alındıktan sonra sanayi sicil bilgi sistemindeki bilgileri güncellenmeli, sonrasında da vize müracaatı yapılmalıdır. Bunun dışında sayabileceğimiz farklı durumlarda (taşınma, ürün/faaliyet değişiklikleri, şirketin ticaret sicili kayıtlarında oluşan nev'i değişiklikler vb.) bir ay içinde bakanlığa bildirilerek Sanayi Sicil Belgesinin revize edilmesi gerekmektedir.  

Sanayi Sicil Belgesi E - Devlet Girişi İçin Hangi Bilgiler Gerekir?

Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden yapılacak müracaatlarda; firmaca onaylanmış bir yetki belgesi ile (sanayi sicil bilgi sistemi üzerinde firmamız adına işlem yapmaya yetkilidir şeklinde); bakanlıktan firma işlemlerini yapabilmek üzere izin talep edilmesi gerekmektedir. İzin alındığında; e-devlet/SSBS ekranınızda firma da görünmekte ve işlemler yapılabilmektedir. Bir kere yetkilendirme yapıldıktan sonra o kişi, yeniden yetkilendirme gerek kalmaksızın firma adına işlem yapabilmektedir. Eğer başka birine daha yetki verilmesi talep edilirse; ilk yetkilinin ekranından çıkarak diğer yetki verilmiş kişinin ekranına düştüğünden; Sanayi sicil bilgi sisteminde sadece bir kişinin işlem yapabileceği unutulmamalıdır)

Consultürk Denetim ve Danışmanlık olarak; Sanayi Sicil Belgesi işlem adımlarını en hızlı ve doğru şekilde, yürütüyoruz. İştigal konunuzun, tarafınızdan talep edilecek belge hazırlık aşaması için gerekli bilgilerin danışmanlık firmamızla paylaşılmasının ardından İlgili Müdürlüklerden başvurumuzu yapıyoruz. Sorunsuz şekilde tüm süreci tamamlayarak ticari faaliyetinizin sürekliliğinin sağlanmasında en yakın destekçiniz oluyoruz.

 

Sanayi Sicil Belgesi ile İlgili Önemli Mevzuatlar:

 

Consulturk Global WhatsApp