Consultürk Global Logo-d
ADRES

Eğitim Mh., Poyraz Sokak, No:12
Consultürk Plaza
Kadıköy/İstanbul


YATIRIM TEŞVİK BİRİMİ

+90 530 669 56 54


MERKEZ OFİS

+90 216 550 29 40
+90 (553) 803 97 53


E-POSTA

ik@consulturkglobal.com


İzinli Gönderici Yetkisi Nedir? Avantajları Nelerdir?

İzinli Gönderici Yetkisi Nedir? Avantajları Nelerdir?
İzinli Gönderici Yetkisi Nedir? Avantajları Nelerdir?

İzinli Gönderici Yetkisi Nedir? Avantajları Nelerdir?


Transit rejimine tabi eşyayı, hareket gümrük idaresine sunmaksızın sevk etmeye yetkilendirilmiş olan ve bu kapsamda yapılan işlemlerde transit beyanında bulunarak transit işlemlerinden sorumlu olan kişiye tanınan statüye İzinli Gönderici denir.

Kimler İzinli Gönderici Yetkisi Alabilir?

  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından alınmış uluslararası taşımacı yetki belgesi sahibi olmak,
  • Kapsamlı teminat veya teminattan vazgeçme sertifikası sahibi olmak,
  • Başvuru yılından bir önceki takvim yılı veya başvurunun yapıldığı ayın ilk gününden geriye dönük bir yıl içerisinde aşağıdaki koşullardan en az birini sağlamış olmak;
  • En az beş yüz transit beyannamesi (TIR Karnesi dâhil) kapsamında eşya transit etmiş olmak,
  • En az üç yüzü transit beyanı (TIR Karnesi dâhil) olmak kaydıyla, toplam beş yüz transit beyanı ve özet beyan kapsamında işlem yapmış olmak,
  • Yetki kapsamı eşyanın depolanması, boşaltılması, muayenesi ve yetki kapsamı eşyadan numune alınabilmesi için gerekli teçhizat ve donanıma sahip olmak,
  • Yetki kapsamında işlem yapılacak tesislerde, gerektiğinde eşya ve taşıma aracının tartımı için gerekli düzeneğe sahip olmak,
  • Yetki kapsamında kullanılacak en az bir tesise sahip olanlar alabilmektedir.

 İzinli Gönderici Yetkisinin Avantajları Nelerdir?

İzinli Gönderici Yetkisi Kapsamı Eşya Taşıması Nasıl Gerçekleştirilir?

İzinli gönderici kapsamında işlem yapılması durumunda ihracat eşyasının araca yüklenmesi ve aracın mühürlenmesi işlemleri:

  • Eşya sahibi ihracatta yerinde gümrükleme iznine sahipse tercihe bağlı olarak ya kendisinin izin kapsamındaki tesislerinde ya da eşyanın transit rejimi çerçevesinde taşımasını gerçekleştirecek olan izinli gönderici yetkisi sahibinin yetki kapsamındaki tesislerinde gerçekleştirilir.
  • Eşya sahibi ihracatta yerinde gümrükleme iznine sahip değilse, eşyanın transit rejimi çerçevesinde taşımasını gerçekleştirecek olan izinli gönderici yetkisi sahibinin yetki kapsamındaki tesislerinde gerçekleştirilir.
  • Her iki durumda da eşya, araca izinli gönderici yetkisi sahibi gözetiminde yüklenir ve araç izinli gönderici yetkisi sahibi tarafından mühürlenir.
  • İzinli gönderici yetkisi sahibi, yetki kapsamında olmayan tesislerinden yetki kapsamında taşıma yapamaz.
  • İzinli gönderici yetkisi kapsamında eşya taşınmasında kapsamlı teminat sertifikası veya teminattan vazgeçme sertifikasında uygulanan tahditler saklıdır.

 

İzinli Gönderici Sertifikasının Sağladığı Avantajlar

Yetkilendirilmiş yükümlü statüsü (YYS) sahiplerine, izinli gönderici yetkisine sahip olmaları koşuluyla, ayrıca bir talebe gerek kalmaksızın, sınır kapılarından öncelikli geçiş hakkı uygulamasından yararlanma izni verilir. Bu kapsamda Ortak Transit Rejimine tabi tutacağım eşyamı, İzinli gönderici statüsüne sahip kullanıcıların eşyayı hareket idaresine sunmasına gerek bulunmamaktadır. 

Bununla birlikte gümrükteki zaman kaybı ve bekleme süreleri ortadan kalktığından sektör içerisinde de rekabet ve ayrıcalık kazandırmaktadır. Ayrıca maliyetlerde de azalma sağlayarak hem alıcı firma hem de lojistik şirketlerine avantaj sağlamaktadır.

İzinli Gönderici Sertifikası ile ilgili detaylı bilgi için bizleri arayarak Consultürk Global'in uzman danışman kadrosundan bilgi alabilirsiniz.

 

İlgili Bağlantılar:

Consulturk Global WhatsApp